Opis
Vlaknine indijskega trpotca nabreknejo in tvorijo sluz, želatinasto snov, ki vpliva na prebavo in presnovo. Indijski trpotec, hkrati tudi čisti prebavne poti. S tem ustvari ugodne razmere za razmnoževanje dobrih bakterij, ki skrbijo za prebavo.
Vlaknine pridejo do debelega črevesa, ne da bi se kemijsko razgradile ali absorbirale v tankem črevesu, ob tem pa ti dajejo občutek sitosti.V želodcu ustvari želatinast gel, ki potuje po prebavnem traktu in nase veže obloge. Gel tudi spodbudi črevesno peristaltiko. Indijski trpotec je zaradi želatine, ki nastane iz topnih vlaknin zelo uporaben v kuhinjii. S svojo želatinasto strukturo omogoča pripravo raznih želejev iz sadja ter jagodičja. V majhnih količinah ga lahko uporabimo tudi pri pripravi presnih tortic, saj dobro zgosti preredko pripravljeno kremno maso. Lahko ga umešamo v napitke, sadno kašo ali juho.
Psyllium je odličen pripomoček tudi pri peki brez glutenskih peciv, kruha in tort. S tekočino tvori gel, ki zagotavlja izdelkom boljšo teksturo, večjo rahlost, daljšo vlažnost in manjšo drobljivost.
Uporaba
1-2 čajni žlički zmešamo z vodo in popijemo par minut pred obrokom, ali zjutraj. Lahko ga predhodno namočimo v vodi, da nabrekne. Pri peki kruha ali pice lahko dodamo do 10 g psyliuma na 500 g moke, pri peki slaščic je lahko količina trpotca polovico manjša.
✔ Ekološka pridelava
✔ Visoka vsebnost vlaknin
✔ Ne vsebuje glutena
✔ Ima nizek glikemični indeks
✔ Primerno za vegane in vegetarijance
✔ 100 % naravne sestavine, brez dodatkov
✔ Primeren za LCHF in KETO način prehranjevanja
Hraniti v hladnem, temnem in suhem prostoru. Rok uporabe izdelka je označen na embalaži.
Recepte najdete na naši Facebook in Instagram strani.